Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 1. 2009

Karel Čapek ...

Chtěl bych vzpomenout 70. let od úmrtí Karla Čapka. Myslím, že jeho dílo není třeba připomínat. Tomáš Halík v této souvislosti uvedl: "Když čteme Čapkovy sloupky, je to, jako by byly psány na naši dobu. Čapek si byl vědom toho, že demokracie stojí především na mravních hodnotách, a ne na politickém soupeření," dodal profesor Halík. Také připomněl, že Karel Čapek byl po roce 1918 spolu s Masarykem nedílnou součástí budování první republiky.

Čtenáři Katolického týdeníku 50/2008 měli možnost číst rozhovor s literárním historikem Jaroslavem Medem, který přednáší na pražské Katolické teologické fakultě UK. V rozhovoru se zaměřuje na spory katolického intelektuála Jana Durycha a Karla Čapka. Durychova bojovnost byla v určitém kontrastu s Čapkovým humanismem a pacifismem. Někteří katoličtí intelektuálové tehdejší doby Čapkovi vytýkali přízemnost a rezignaci na vyšší cíle. Jaroslav Med uvádí: "Já bych tu duchovní linii v Čapkově tvorbě viděl v jeho intenci, v jeho důrazu na lásku k bližnímu a na každodenní život. Nazval bych to takovou spiritualitou všednosti."
Myslím si, že právě "adorace slušnosti a lidskosti" u Čapka může být protipólem k fundamentálním postojům všeho druhu, které nešetří agresivitou, bojechtivostí nebo nesmiřitelností.

miro <:)))><